Witlof salade

Witlof is een bittere groente met een frisse smaak die je rauw en gekookt kunt eten. Het is op vele manieren te bereiden met verschillende ingrediënten. Over het algemeen is een recept met witlof niet van al te lange duur. Witlof salade recept 1 Een recept met rauwe witlof waar groente en fruit in wordt verwerkt.


watiswitlof

Ingrediënten:

  • 4 stuks eieren
  • 100 gram rozijnen
  • 6 sneetjes brood
  • 65 gram walnoten
  • 2 stuks sinaasappels
  • 100 gram jonge kaas
  • 1 peterselie bosje
  • 700 gram witlof
  • 1 groene appel
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 theelepel mosterd
  • Olijfolie
  • Keukenpapier
  • 3 eetlepels mayonaise

Bereidingswijze

De eerste stap is het aan de kook brengen van water en de eieren daarin te leggen. Laat ze 8 minuten hard koken en giet de eieren af. Vervolgens laat je ze in koud water liggen en pel je ze. Als tweede stap gooi je de rozijnen in het kokend water en laat je ze 5 minuten koken en daarna goed uitleggen. Snij vervolgens het brood in de gewenste grootte blokjes en bak ze ongeveer 5 minuten in olijfolie. Voeg daarna de walnoten en croutons toe en laat die ongeveer 3 minuten meebakken. Daarna schil je de sinaasappels en haal je de partjes uit elkaar. Hak vervolgens de peterselie fijn. Snij ook de kaas in kleine blokjes. Wanneer die stappen zijn gedaan snij je de witlof in de lengte door de helft. Snij

Recept 2 met witlof

Een witlofsalade waarin rosbief in is verwerkt.
Ingrediënten: 1 stuk witlof
75 gram plakken rosbief
50 gram brie
1 eetlepel mayonaise
75 gram rucola sla
3 – 5 radijsjes
25 gram walnoten
Maggi of peper & zout

Bereidingswijze
Als eerst neem je de helft van de brie en mix je het met de mayonaise en een eetlepel water. Gebruik daarvoor de staafmixer. Je maakt er een gladde dressing van. Was de witlof vervolgens en snijd de witlof in de lengte door de helft. Haal de blaadjes los van de witlof. Was daarna de radijsjes en maak er de gewenste grootte qua plakjes van. Meng vervolgens de rucola sla met de radijsjes en de witlof in een grote bak/kom. Voeg daarna een scheutje olijfolie aan een pan toe en en bak de walnoten voor ongeveer 3 minuten. Je laat ze eventjes afkoelen en voegt ze daarna toe aan de salade Voeg er dressing aan toe voor een extra smaak en kruid het met maggi of peper en zout. De reden waarom je ze niet beide moet toevoegen is vanwege het feit dat er al genoeg zout zit in maggi. Als je de voorkeur geeft aan sterkere kaas, is het mogelijk om roquefort kaas in plaats van brie te gebruiken. Brie is namelijk erg zacht van smaak. Het is wel echt een voorkeurskwestie, je moet van een sterke kaas houden.

Recept 3 Witlof karameliseren

Stel je voor er komen bijvoorbeeld kleine neefjes over de vloer. Dan sta je nog met de vraag wat je zou moeten koken. Je wilt natuurlijk wel wat gezonds koken omdat dat wel het verstandigst is. Maar het is ook een beetje een feestje als ze over de vloer komen, dus wil je ze ook een beetje trakteren op wat lekkers. Met gekarameliseerde witlof met scholfilet help je dit dilemma uit de lucht. Witlof staat bekend om dat het veel vitamine en calcium bevat en dus heel erg gezond is. En doordat je het gezonde van de witlof mixt met het zoete van de karamel en het lekkere van de vis (die ook nog allerlei gezonde oliën bevat) zouden je neefjes waarschijnlijk niet eens doorhebben dat ze groente gegeten hebben.

Benodigdheden

  • 800 gram aardappels
  • 8 strookjes witlof
  • Scheutje olijfolie
  • 150g suiker
  • Scheutje azijn
  • 250 gram roomboter
  • 250g ongezouten cashewnoten
  • 1 ei
  • 400 gram scholfilet
  • 1 citroen

Bereiding

  • Verhit een pan met water en wat zout
  • Tijdens het warm worden van het water kan je de aardappelen schillen en doormidden snijden waarna je ze in ongeveer 20 minuten gaar kookt
  • Snijd het middelste gedeelte (harde kern) van de witlof weg en snijd de witlof in de lengte
  • Verwarm een beetje olijfolie in een pan en bak de witlof met de kant waar je het doormidden gesneden hebt naar beneden. (Ongeveer 4 minuten.)
  • Strooi de suiker in de pan en roer de suiker. (Witlof karameliseren ongeveer 4 min)
  • Nu kan je de aardappelen afgieten en droog stomen. Stamp de aardappelen fijn en meng dit met de helft van de resterende boter die overgebleven is en een ei. Daarna meng je de noten er doorheen. Je kan het eventueel nog op smaak brengen met wat peper en zout
  • Verwarm wat van de boter overgebleven is in een pan met een scheutje olijfolie. Gooi de vis erbij en bak het ongeveer 3 minuten

Serveren

Serveer het met voorkeur op een vierkant bord, schep een grote lepel aardappelpuree op het bord. Schep de witlof om de puree heen en leg de gebakken vis bovenop de puree. Daarna kan je het nog wat meer smaak te geven door middel van een citroen of nog wat cashewnoot.