Witlof kaas soep

watiswitlof

Heb je ook zin in een zalig 3 sterren soep? Dan hebben we een perfecte soep voor u: witlofsoep met ham en kaas. Je ziet tegenwoordig dat niet veel mensen met witlof koken in de keuken. Daarom hebben we een ideaal recept bedacht voor u. Je kan dit recept als een voorgerecht gaan gebruiken en is in 30 minuten klaar om geserveerd te worden. De hoeveelheid ingrediënten is genoeg voor ongeveer 4 personen. Als je wil kan je altijd berekenen hoeveel je van de ingrediënten nodig hebt aan de hand van hoeveel het aantal personen waarvoor je wilt gaan koken.Ingrediënten

De inhoud van de ingrediënten zijn gebaseerd om voor 4 mensen een voorgerecht te kunnen voorbereiden. Op eigen voorkeur kan je ervoor kiezen om de witlof te gaan combineren met prei. Als je ook geen fan bent van ham kan je gaan vervangen met garnalen of gerookte zalm.

  • 100 g ham reepjes die gekookt is
  • 100 g geraspte kaas (belegen)
  • 100 ml melk
  • 25 g bloem
  • 500 ml pot kippenbouillon of tablet
  • 1 kleine theelepel tijm die gedroogd is of verse tijm
  • 1 kleine lepeltje suiker
  • 50 g margarineboter
  • 1 gesnipperd ui
  • 500 g gewassen witlof

Bereidingswijzen

Witlof was vroeger een nog al bittere groente, heel erg populair is dit niet en zeker niet bij kinderen. De witlof van nu is daarom ook een stuk minder bitter en er zijn zelfs witlof rassen die helemaal geen bittere smaak meer hebben. Als de witlof word gekookt in een beetje melk in plaats van water word de bittere smaak zelfs nog meer terug gebracht. Een andere manier om witlof te gebruiken in een gerecht is rouw, deze word dan toegevoegd aan een salade met stukjes fruit zoals appel of andere rauwkost groentes. Deze salades zijn in de zomer vaak populair door dat de witlof rouw erg fris is. Er zijn ook nog manieren om de witlof te verwerken in een soep maar de meest bekende en ook meest gegeten is toch echt de witlof uit de oven, hierbij word de witlof in de oven bereid terwijl deze is gewikkeld in een jasje van ham en kaas.

Verschillende namen voor witlof

1. We pakken alvast de witlof erbij. Haal eerst de stronkjes van de witlof eruit. Hou 1 witlof apart en de rest kan je al gaan snijden in reepjes die smal zijn. Zorg ervoor dat je niet te klein snijdt en ook niet te grote stukken.
2. Pak een pan erbij en verhit deze op het fornuis. Doe de boter in de pan en verhit deze. Gooi de ui die we vooraf al hebben versnipperd eraan toe zodat ze fruiten in de pan. Doe dit voor ongeveer 2 minuten en roer die voornamelijk goed door zodat ze niet gaan aanbranden.
3. Daarna voegen we de suiker, gesneden witlof en de helft van de tijm eraan toe. Bak ze goed door en roer er regelmatig doorheen. Doe dit voor ongeveer 2 tot 3 minuten en hou het zeer goed in de gaten dat je ze niet laat aanbranden.
4. Hierna voegen we de bouillon eraan toe. Je kan zelf kiezen of je kiest voor een bouillon in een pot of blok. Zorg ervoor dat je de bouillon zachtjes laat koken met de deksel op de pan voor ongeveer 10 minuten. Snij intussen totdat je aan het wachten bent de witlof die we hadden achtergehouden in kleine reepjes.
5. Je gaat nu de soep pureren. Dit kan je doen door een staafmixer of een keukenmachine te gaan gebruiken.
6. Smelt de boter van 25 gram boter in de koekenpan en roer ook de bloem er goed doorheen. Door te blijven roeren laat je het mengsel pruttelen.
7. Doe beetje bij beetje een scheutje melk eraan toe totdat je roerend je saus glad is gebonden. Kook dit zachtjes goed door en voeg er kaas aan toe en laat het smelten.
8. Schenk het witlofmengsel in de saus. Blijf het roeren tot de soep glad is geworden.
9. De achtergehouden witlof die in reepjes zijn gesneden en de halve tijm plus de ham voeg je toe. Zelf kan je nog naar smaak zout en peper eraan toevoegen.
Eet smakelijk!